Ga je je woning (her)inrichten of renoveren? Om een compleet beeld van je woning te krijgen en alle afmetingen exact te kennen, kan je er een 3D-scan van laten maken. Bedrijven zoals het Antwerpse Scanbie leggen elke millimeter van je huis of appartement vast met een 3D-camera en creëren zo een compleet bestand van de binnen- en buitenkant. Een 3D-scan laten maken van je huis kan al vanaf 360 euro.

Fotorealistisch tot in de kleinste details

De scanner neemt in iedere kamer automatisch een hele reeks foto’s. Een computerprogramma voegt alle beelden samen tot een 3D-bestand waarop je ook alle afmetingen afleest. Een snelle scan duurt een paar seconden, een fotorealistische ongeveer een kwartier per ruimte. Zo leg je het gebouw vast tot in de kleinste details. De beelden zijn zo scherp dat je alle materialen in huis herkent: van je vloersoort tot de bekleding van je meubels. De scan van de buitenkant van je woning gebeurt met een drone.

De voordelen op een rijtje:

  • De metingen zijn altijd 100% correct.
  • De 3D-scanner slaat geen enkel detail over.
  • Je kan met een 3D-bril virtueel je eigen huis bezoeken en op voorhand ervaren.
  • Je kan naar hartenlust kleuren, meubels en verschillende designs uittesten. Zo weet je zeker dat je de juiste keuzes maakt.
  • In de toekomst kan je de 3D-scan meenemen naar bijvoorbeeld een keukenfabrikant. Je kan er eventueel zelfs vragen om je nieuwe keuken in de 3D-scan te plakken. Zo zie je meteen of het ontwerp van je nieuwe keuken past.
  • Brand in huis? De hulpdiensten kunnen de indeling van je gebouw makkelijker bekijken en sneller slachtoffers opsporen.

 

De interieurarchitect: een meerwaarde voor jouw woning?

Waar een architect zich doorgaans meer bekommert om het exterieur , focust een interieurarchitect zich echt op de binnenkant: afwerking van muren, vloeren en plafonds, kleuren, verlichting, … Je moet een interieurarchitect en architect niet zien als concurrenten, maar als aanvulling op elkaar.

Waarom?

Een interieurarchitect kan een meerwaarde betekenen voor elk bouwproject, nieuwbouw of renovatie. Hij formuleert een antwoord op jouw wensen qua inrichting, gebruiksgemak, zetels,  verlichting en esthetiek. Voor de meeste nieuwbouwers is het onmiddellijk inschakelen van een interieurarchitect echter een stapje te ver, omdat ze dikwijls nog niet het budget hebben om hun woning helemaal naar wens in te richten.

Ereloon

Toch is een interieurarchitect niet enkel weggelegd voor de happy few. Met zijn inzichten kan hij met weinig kosten, toch mooie resultaten boeken. Het ereloon van de interieurarchitect kan op verschillende manieren bepaald worden: vast tarief, percentage van de uitvoeringsprijs, uurloon, … .

Zoeken op basis van specialisatie

Voor een goede samenwerking met een interieurarchitect zijn duidelijke afspraken cruciaal. Spreek op voorhand af wat je verwacht. De associatie van interieurarchitecten AiNB vzw heeft een online databank waarmee je kan zoeken naar een interieurarchitect op basis van specialisaties.

Vrij beroep

Er is een opleiding interieurarchitectuur (academische bachelor en master) en interieurvormgeving (professionele bachelor), maar dit is niet verplicht om je als interieurarchitect te vestigen. Vraag aan je interieurarchitect of hij zo’n opleiding gevolgd heeft. Dit vormt immers een belangrijke basis, die voor de uitoefening van de job zeker van pas zal komen.